1612 προβολές | φώτα
Ψυχραιμία, περάσαμε και χειρότερα...
Οι ψυχολόγοι της Κλίμακας μιλούν για τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Κρήτη και καλούν τους Κρητικούς να προστατεύσουν τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη τους και να ιεραρχήσουν ξανά τις προτεραιότητες της ζωής τους.

Μιλούν επίσης για τον τρόπο που καλύπτεται η αυτοκτονία από τα Μέσα Ενημέρωσης. Βρεθήκαμε στην έδρα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα» στον Κεραμεικό, όπου στεγάζεται και η γραμμή βοήθειας για την αυτοκτονία 1018.


Ο πρόεδρος της οργάνωσης Κυριάκος Κατσαδώρος και οι κλινικοί ψυχολόγοι Άρης Βιόλατζης και Ελένη Μπεκιάρη μιλούν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κρήτης στο ζήτημα της αυτοκτονίας. Αναφέρουν πως το νησί έρχεται δεύτερο σε συχνότητα κλήσεων για βοήθεια στη γραμμή, μετά την Αττική, γεγονός δυσανάλογο σε σχέση με τον πληθυσμό των δύο Περιφερειών.

Μιλούν για την περίφημη «κρητική λεβεντιά» που όμως κάποιες φορές μπορεί να στραφεί εναντίον του ίδιου του εαυτού και για το ρόλο μιας κοινωνίας που οφείλει πλέον να αλλάξει και να σταματήσει να επικρίνει την αποτυχία και την απώλεια της «ανδρικής πυρηνικής ταυτότητας» όπως έχει διαμορφωθεί στο νησί.

Τονίζουν ότι οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν καθώς τα σημάδια των ανθρώπων που φτάνουν προς τα εκεί είναι ξεκάθαρα και επισημαίνουν την ανάγκη παρέμβασης του κοινωνικού ιστού για να προλάβουμε να σώσουμε ανθρώπους.

Αναφέρονται ειδικά στον τρόπο με τον οποίο μιλούν για την αυτοκτονία τα μέσα ενημέρωσης προτείνοντας ένα μοντέλο με λιγότερο εντυπωσιασμό και περισσότερη περίσκεψη για το ρόλο της δημόσιας σφαίρας στη διαμόρφωση συνθηκών βοήθειας προς όσους την έχουν ανάγκη.

Τέλος, θέτουν σε νέους όρους τον υλικό πολιτισμό και την ανάγκη μας για οικονομική επιφάνεια, καλώντας τους κρητικούς να θυμηθούν τις «ταπεινές» αλλά σπουδαίες εποχές του Σκορδαλού και του Μουντάκη.

Link:

Κλίμακα - Φορέας Ανάπτυξης Κοινωνικού ΚεφαλαίουΔημοσίευση: 19-11-2011
Παραγωγή: Νοέμβριος 2011
Διάρκεια: 20:34
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Αλέξανδρος Αριστόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης
Ενσωματώση video
(αντιγράψτε τον κώδικα)

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ