990 προβολές | φώτα
Εις Γαύδον Κοινωνία
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καμπάς, δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Νορντίν από την Καζαμπλανκα που έφυγε από την χώρα του και βρέθηκε στην ακριτική Γαύδο. Μια αφήγηση του ίδιου τον Νορντίν για την ένταξή του στην κοινωνία των 54 κατοίκων και την ελληνική πραγματικότητα.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από την ΕΡΤ στο πλαίσιο της σειράς "Εκτός των Τειχών". Συνολικά 14 Έλληνες νέοι δημιουργοί, μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, προσυπογράφουν με την σκηνοθετική τους ματιά ιστορίες σχετικά με τη μετανάστευση. 


Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τον 19χρονο (τότε) Νορντίν που έφυγε από την Καζαμπλάνκα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων για να βρει τη τύχη του σε ένα κόσμο υποσχέσεων και κατάκτησης ονείρων... στον τόπο «εξορίας για τους Έλληνες», όπως έλεγε παλιά ο Άρης Βελουχιώτης, τη Γαύδο, το νησί των 54 ψυχών.

Θα τον συναντήσουμε το χειμώνα ως εργάτη μοναδικό και πολύτιμο για το νησί αλλά τα καλοκαίρια και σαν μάγειρα εξαιρετικό, συνδυάζοντας τη μαροκινή με την ελληνική γεύση. Έμαθε ελληνικά χάρη στην υπομονή του δασκάλου, του Γιάννη (από τη Θεσσαλονίκη) αλλά και από την τηλεόραση.

Γνωρίζει τους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και το Νομάρχη “Ζόρρο”. Θυμάται τις δυσκολίες της αρχής στην Ελλάδα αλλά και την έκπληξη της μη…πολυκοσμίας όταν έφτασε στη Γαύδο. Εξηγεί το κλάμα της μάνας του... Θέλει τον Γαυδιακό (που δεν υπάρχει!) στην Α’ εθνική και δίνει τη συνταγή για τσιγαριαστό κατσικάκι. Σκέφτεται το μέλλον της Ελλάδας, την τρομολαγνεία των ειδήσεων.

Η ιστορία του θα μπορούσε να είναι η συνηθισμένη, ενός μετανάστη χωρίς μοίρα, χωρίς τύχη. Όποιος τον έχει ελάχιστα γνωρίσει, αν τον ρωτήσεις για αυτόν, θα ζωγραφιστεί ένα χαμόγελο και θα δώσει την εξήγησή του για τον Νορντίν. Η αλήθεια του και το φιλότιμό του, έχουν αποσπάσει την έννοια της “υιοθεσίας” του από τους ντόπιους. Μήπως τελικά ο Νορντίν δεν είναι... μετανάστης;

Σκηνοθεσία- μοντάζ: Δημήτρης Καμπάς
Δ/νση φωτογραφίας: Γιάννης Κάσσης
Ήχος: Τάσος Χαμοσφακίδης
Σχεδιασμός τίτλων: Νίκος Ζάππας
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Επιμέλεια μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλου
Παραγωγή:Ελληνική


Ονοματεπώνυμο / συλλογικότητα: *
Ιδιότητα / περιγραφή:
Περιοχή:
Ιστοσελίδα:
Φωτογραφία προφίλ: (best 180x180px)
Ενδιαφέροντα (Κρήτη +)
Άλλο:
Δημιουργία προφίλ

Στοιχεία πρόσβασης
email: *

επιλέξτε password: *

CAPTCHA Antispam check *
Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ