1608 προβολές | φώτα
Ακροβάτης πάνω από το χάος
Μια κινηματογραφική βιογραφία του Ν. Καζαντζάκη από τον Λευτέρη Χαρωνίτη. Οι επιστολές του συγγραφέα για τον εμφύλιο στην Ελλάδα, για όσους τον έλεγαν «Εαμοβούλγαρο» ώστε να μην πάρει το Νόμπελ και τις διώξεις του από την Εκκλησία.

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης καταγράφει την πολυσχιδή πορεία του Νίκου Καζαντζάκη ακολουθώντας τη διαδρομή του εκεί όπου συνέβησαν τα μεγάλα γεγονότα του 20ου αιώνα.


Από την Κρήτη στην Αθήνα και από εκεί στην Ευρώπη. Στη Βιέννη του μεσοπολέμου, στην Ισπανία του Φράνκο, στο Παρίσι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και νωρίτερα στη Ρωσία που συνταρασσόταν από τη σύγκρουση Στάλιν – Τρότσκι.

Τον ακολουθεί νοερά στο σπίτι του στην Αίγινα, αλλά και στις επιστροφές του (και τη φυλάκισή του) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στις προσπάθειές του για τη σύμπηξη της «Διεθνούς του Πνεύματος» από το Λονδίνο, στους πύρινους λόγους του στο BBC, στα ταξίδια του από την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο μέχρι την Ιαπωνία και την Κίνα.

Και ξανά στην Ελλάδα με την παρέμβασή του στο δημοψήφισμα για την επαναφορά της Βασιλείας και μετέπειτα ως ηγέτη της Σοσιαλιστικής Εργατικής Κίνησης και αργότερα στη θέση του υπουργού στην Κυβέρνηση Σοφούλη.

Παράλληλα καταγράφεται η εργογραφία του μεγάλου συγγραφέα. Από τα πρώτα του δοκίμια στο Ηράκλειο και την «Ασκητική», μέχρι το «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», τον «Τελευταίο Πειρασμό» και τον «Καπετάν Μιχάλη», που του στοίχισαν τον αφορισμό από την ελληνική εκκλησία.

Η ταινία ολοκληρώνεται με την άρνηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα στην Αθήνα και την πάνδημη κηδεία και ταφή του στο Ηράκλειο.

Δείτε εδώ το δεύτερο μέρος της ταινίας:

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης
Σενάριο: Λευτέρης Χαρωνίτης, Επιστημονικός Σύμβουλος: Σταμάτης Φιλιππίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σάκης Μανιάτης
Μοντάζ: Ανδρέας Μότσιος
Ήχος: Γιώργος Χριστοδούλου
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Παραγωγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου & ΕΚΚ
Αφήγηση: Μαρία Τζομπανάκη, Χρήστος Τσάγκας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσσος Γουδέλης, Αγάπη Μανούρα

Links:

Wikipedia: Νίκος Καζαντζάκης

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη


Ονοματεπώνυμο / συλλογικότητα: *
Ιδιότητα / περιγραφή:
Περιοχή:
Ιστοσελίδα:
Φωτογραφία προφίλ: (best 180x180px)
Ενδιαφέροντα (Κρήτη +)
Άλλο:
Δημιουργία προφίλ

Στοιχεία πρόσβασης
email: *

επιλέξτε password: *

CAPTCHA Antispam check *
Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ