727 προβολές
Η Κρήτη «δώρο» στη ΔΕΗ
Την πόρτα στις ορέξεις των βιομηχανιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανοίγει η Περιφέρεια Κρήτης προτείνοντας σύμπραξη με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για εταιρία Λαϊκής Βάσης, την ώρα που δυναμώνει η αντίδραση σε όλο το νησί κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ.

Με τον τρόπο αυτό προσφέρεται στη ΔΕΗ η ρευστότητα που της λείπει για να προχωρήσει στις επενδύσεις που σχεδιάζει ενώ τα χρήματα των Κρητικών, που έχουν επενδυθεί στην Παγκρήτια Τράπεζα, θα «αιματοδοτήσουν» κατά 51% το νέο εταιρικό σχήμα με το υπόλοιπο 49% να παραμένει στη ΔΕΗ.


Μάλιστα στην πρότασή τους προς τον πρόεδρο τη ΔΕΗ ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Λεμπιδάκης, περίπου υπόσχονται περιορισμό των αντιδράσεων στο νησί αναφέροντας πως το προτεινόμενο επιχειρηματικό σχήμα είναι το καταλληλότερο «διότι έχει την σφραγίδα, το κύρος, αλλά και την εγγύηση της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης», επιπλέον ότι «μπορεί να ωριμάσει ταχύτερα και να υλοποιηθεί χωρίς αντιδράσεις το έργο, στοχεύοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη».

Και όλα αυτά χωρίς καν να ερωτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά ούτε και οι 80.000 Κρητικοί – μέλη της Παγκρήτιας Τράπεζας που θα επενδύσουν μέσω της κοινοπραξίας σε ένα έργο που ήδη συναντά σοβαρές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, ζήτημα ηθικής τάξης εγείρει και η προσωπική επιχειρηματική δράση του προέδρου της Τράπεζας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς είναι ιδιοκτήτης αιολικού σταθμού 12 MW στην Ανατολική Κρήτη και ακόμα τριών μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών 80 KW σε άλλες περιοχές του νησιού.

Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Στο Ηράκλειο το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Β-ΑΠΕ, που απαρτίζεται μέχρι σήμερα από 53 φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών από κάθε γωνιά της Κρήτης, πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντησή του στις 7 Ιανουαρίου, μετά τις ανακοινώσεις Αρναουτάκη και εξέφρασε τη σταθερή του άρνηση στην εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στο νησί. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ιδιαίτερα πως οι θέσεις για τις οποίες έχει ζητήσει αδειοδότηση από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η εταιρία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» είναι οι πλέον επιβαρυντικές για την Κρήτη, καθώς σε μεγάλο ποσοστό βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του νησιού και διατυπώθηκε η αποφασιστικότητα των φορέων να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών.

Αρνητικά παραδείγματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις για την επέλαση των Β-ΑΠΕ στη Σητεία σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι παθούσα πάνω από δέκα χρόνια. «Οι επισκέπτες μας που χρόνια τώρα έρχονταν στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, είτε δεν ξαναέρχονται πλέον στην Κρήτη, είτε πάνε σε άλλες περιοχές» δήλωσαν χαρακτηριστικά μέλη του δικτύου από τον δήμο Σητείας. Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και από τα μέλη του δικτύου της περιοχής των Αστερουσίων, μόνο από ένα πρώτο και σχετικά μικρό «δείγμα» αιολικού σταθμού. Επίσης παρουσιάστηκε σωρεία από παραβάσεις στις εφαρμογές των νόμων για το περιβάλλον, σε περιοχές τουριστικού καθώς και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

«Πείτε όχι»

Τα μέλη του Δικτύου, με προηγούμενη ανακοίνωσή τους, έχουν ήδη καλέσει τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Κρήτης να μη γνωμοδοτήσουν θετικά για καμιά εγκατάσταση ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας στο νησί, να μην υποδείξουν χώρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών του προγράμματος «Ήλιος» και να απαιτήσουν την ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ για ενεργειακά έργα ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας.

Περίεργος «ανταγωνισμός»

Υπό κανονικές συνθήκες πάντως, η πρόταση Αρναουτάκη – Λεμπιδάκη θα έπρεπε να προκαλέσει την αντίδραση των άλλων μεγάλων «παικτών» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΤΕΡΝΑ – Κοπελούζος) καθώς η παρουσία αιρετών οργάνων σε ένα επιχειρηματικό σχήμα δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού (με δεδομένο ότι και η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» είναι ιδιωτικού δικαίου εταιρία). Η απουσία άμεσης αντίδρασης μέχρι τώρα ενισχύει τους ψιθύρους που ακούγονται περί συμφωνιών κάτω από το τραπέζι για μοίρασμα της πίτας αρκεί να βρεθεί κάποιος τρόπος να ανοίξει ο δρόμος για την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη έλευση του πρώτου κύματος επενδύσεων.

Και σε αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Κρήτης και η Παγκρήτια Τράπεζα φαίνεται να βοηθούν επαρκώς…
Πηγή: Εφημερίδα Δρόμος


Δημοσίευση: 21-01-2012
Συντάκτης Μάριος Διονέλλης

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ