936 προβολές | φώτα
Προσοχή, φονικές διαφημίσεις
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης, από την Επισκοπή Ηρακλείου, ζητά δικαίωση για τον γιο του, που χάθηκε σε τροχαίο στην Αθήνα και τα βάζει με τις μεγάλες εταιρίες υπαίθριων διαφημίσεων. Ένα ντοκιμαντέρ του Μ. Ανδριωτάκη για την οδική ασφάλεια.

Το σενάριο του ντοκιμαντέρ διερευνά τη διαφθορά, τα συμφέροντα και τον πακτωλό χρημάτων που διακυβεύονται, αλλά κυρίως εστιάζει στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος, παρακολουθώντας τον αγώνα για δικαίωση ενός πατέρα, που έχασε το παιδί του εξ’αίτιας μιας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας.


Ενώ η υπαίθρια διαφήμιση έχει κριθεί παράνομη απ’ το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, από τις διαφημιστικές εταιρείες μέχρι τους δήμους και τα πολιτικά κόμματα, εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν το νόμο θέτοντας διαρκώς τη ζωή των οδηγών σε κίνδυνο. Οι γονείς που έχασαν τα παιδιά του εξαιτίας των διαφημιστικών πινακίδων - των «υπαίθριων πυροβολισμών» όπως τις χαρακτηρίζουν - μάχονται ενάντια στους προστάτες της παρανομίας και της διαφθοράς, αποκαλύπτοντας την προβληματική σχέση της πολιτείας με τους νόμους.

Ο ίδιος ο Μανώλης Ανδριωτάκης, λέει για τη δουλειά του:

Το «Προσοχή: Φονικές διαφημίσεις» είναι το τέταρτο ντοκιμαντέρ μου. Καθώς πραγματεύεται το μάλλον ευαίσθητο θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από παραγωγούς, τηλεοπτικά κανάλια, εταιρείες διανομής, στους οποίους το υπέβαλα. Ωστόσο, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στο 12ο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, όπου ήρθε τρίτο στην ψηφοφορία του κοινού, κάτω από παραγωγές γνωστών δημιουργών με μεγάλο προϋπολογισμό.

Η ταινία μου έγινε με το ελάχιστο δυνατό κόστος, με πολλή προσωπική δουλειά, με τη συνδρομή φίλων και γνωστών, αλλά και με κάτι που έγινε ίσως πρώτη φορά στη χώρα. Το ντοκιμαντέρ συγχρηματοδοτήθηκε από χρήστες του διαδικτύου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμμετοχής στον προϋπολογισμό. Πρόκειται λοιπόν για ένα συμμετοχικού προϋπολογισμού ντοκιμαντέρ με θέμα την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση.

Ουσιαστικά εδώ καταγράφεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα ο αγώνας ενεργών πολιτών (που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας της υπαίθριας διαφήμισης) προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος. Κι ενώ ο νόμος είναι σαφέστατος, οι διαφημίσεις στους δρόμους μας εξακολουθούν να κυριαρχούν. Την ίδια στιγμή, νέοι νεκροί προστίθενται στον μακάβριο κατάλογο θυμάτων της υπαίθριας διαφήμισης.

Οι εταιρείες, διαφημιστικές και διαφημιζόμενες, επιμένουν να χρησιμοποιούν αυτό το φονικό μέσο προώθησης προϊόντων, προβάλλοντας το συνταγματικό δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα! Οι δήμαρχοι, αδιαφορώντας για την οδική ασφάλεια, συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις, ενώ πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται υποκριτικά ότι αποξηλώνουν τις παράνομες πινακίδες. Σε πολλούς δήμους οι πινακίδες ξηλώνονται και επανατοποθετούνται απ’ τις εταιρείες σε μερικές μόνο ημέρες. Κι αυτά συμβαίνουν διότι ακόμα και τα ίδια τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, σε κάθε προεκλογική τους καμπάνια, διαφημίζονται επάνω στις παράνομες και φονικές διαφημιστικές πινακίδες.

Η ταινία κλείνει πληροφορώντας τους θεατές για μια νίκη. Ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας την πολιτική του βούληση, συγκροτεί μια διυπουργική επιτροπή ειδικά γι’ αυτό το θέμα. Το παρήγορο και αισιόδοξο μήνυμα του ντοκιμαντέρ είναι ότι οι ενεργοί πολίτες έχουν δύναμη. Αρκεί να ξυπνήσουν και να σηκωθούν απ’ τον καναπέ.

Διαβάζουμε επίσης στην προσωπική ιστοσελίδα του δημιουργού:

«Ολοκλήρωσα αυτό το ντοκιμαντέρ το Φεβρουάριο του 2010. Επειδή δεν είχα καμία απολύτως χρηματοδότηση, έκανα ένα ανοιχτό κάλεσμα απ’ αυτό το blog και κατάφερα να συγκεντρώσω 450 Ευρώ, με τα οποία καλύφθηκε ένα μέρος του μοντάζ. Κανένα κανάλι, καμία εφημερίδα, κανένας φορέας, κανένα Μέσο από όσα προσέγγισα δε θέλησε να προβάλλει την ταινία. Ωστόσο, προβλήθηκε με επιτυχία στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, όπου κι έλαβε την τρίτη θέση στην ψηφοφορία του κοινού. Επίσης προβλήθηκε σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Καλαμάτα κ.α. Αν θέλετε να συμβάλετε στην προσπάθεια αποπληρωμής του χρέους μου για να κάνω την ταινία, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά πατώντας επάνω στο κουμπί του Paypal. Ευχαριστώ». (Το link εδώ)

Δείτε:

http://andriotakis.com/


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μανώλης Ανδριωτάκης
Σενάριο: Μανώλης Ανδριωτάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Παλαιορούτας, Μανώλης Ανδριωτάκης
Μοντάζ: Λία Ψωμά
Ήχος: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Κώστας Γιαξόγλου, Μάριος Βαληνάκης
Παραγωγός: Μανώλης Ανδριωτάκης
Τύπος: Digital Beta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα


Ονοματεπώνυμο / συλλογικότητα: *
Ιδιότητα / περιγραφή:
Περιοχή:
Ιστοσελίδα:
Φωτογραφία προφίλ: (best 180x180px)
Ενδιαφέροντα (Κρήτη +)
Άλλο:
Δημιουργία προφίλ

Στοιχεία πρόσβασης
email: *

επιλέξτε password: *

CAPTCHA Antispam check *
Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ