6327 προβολές | φώτα
Τα αχυρένια σπίτια (α μέρος) - Κριτσά
Πρωτοβουλίες εναλλακτικής - φυσικής δόμησης από την Κρήτη. Με πρώτη ύλη το άχυρο και τον πηλό και πολλή προσωπική εργασία, ομάδες στο Λασίθι, στις Αρχάνες, στα Χανιά και αλλού κατασκευάζουν σπίτια με απόλυτα φυσικά υλικά και σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Πρώτο μέρος.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει δύο ενότητες. Στην πρώτη ταξιδεύουμε μέχρι την Κριτσά, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, και συναντάμε την Ομάδα Φυσικής Δόμησης Κρήτης.


Η ομάδα έχει ήδη κατασκευάσει αρχικά «πειραματικά» σπίτια με πρώτη ύλη το cob, δηλαδή μπάλες από χώμα, άμμο και άχυρο σε διαφορετικές αναμείξεις ανάλογα με την τελική χρήση.

Η φυσική δόμηση και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορούν πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, τόσο στη φάση κατασκευής μιας κατοικίας, όσο και στη διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν, με σημαντικό περιβαλλοντολογικό και ταυτόχρονα οικονομικό όφελος.

Ωστόσο, η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν καλύπτει μέχρι στιγμής όλες τις κατηγορίες κτηρίων που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από φυσικά υλικά. Επισήμως θεωρούνται ως "ελλιπούς στατικότητας", ενώ απαιτείται η ύπαρξη ξύλινου, μεταλλικού ή άλλου σκελετού πάνω στον οποίο θα προστεθεί το υλικό της επιλογής του κτίστη.

Σχετικό βίντεο:

Τα αχυρένια σπίτια (μέρος δεύτερο- Αρχάνες)---------------------

Links:

http://www.cob.gr/

http://www.piliko.gr/

http://thearchanesproject.blogspot.gr/

http://www.elpidohori.gr/

http://saligari.espivblogs.net/Δημοσίευση: 07-10-2012
Παραγωγή: Μάρτιος 2012
Ρεπορτάζ: Νεκταρία Μαυρουδή - Μάριος Διονέλλης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης
Ενσωματώση video
(αντιγράψτε τον κώδικα)

Πρόσφατοι:

- Παναγής Ζερβός
- Ειρήνη Φλουρή
- Σοφία Χουλάκη
- Γιάννης Ζαϊμάκης
- Στέλλα Παπαδομανωλάκη
- Κική Αλεξάκη
- Γιάννης Τσικανδηλάκης
- Νώντας Γκιουζέλης
- Γιάννης Πετράκης
- Ellen Larser

όλη η λίστα / έσοδα-έξοδα

Μείνετε σε επαφή:
Στο “πολίτεςTV” δεν "κυνηγάμε" την επικαιρότητα. Αναδεικνύουμε θέματα ψύχραιμα και με χρονική απόσταση από τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε λίγα και ελπίζουμε… καλά θέματα. Συμπληρώστε το mail σας αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τα νέα μας ρεπορτάζ